Site > H2

Orthodontiepraktijk Schobben, Kerkrade

Bellen 045 563 95 41

Vakantie

Wij zijn i.v.m. vakantie gesloten vanaf 10 juni t/m 16 juni.

Soorten beugels

Er bestaan verschillende soorten beugels. Er wordt onderscheid gemaakt tussen vaste en uitneembare beugels. Na de behandeling moet er nog een retentiebeugel gedragen worden. Orthodondist Schobben in Limburg maakt gebruik van de volgende beugels:

Vaste beugel
Een vaste beugel wordt zo genoemd, omdat de beugel vast zit op je tanden en dus niet uit de mond genomen kan worden. Er zijn verschillende soorten vaste beugels. De meest bekende is de 'plaatjes-beugel': hierbij worden op de tanden metalen brackets of 'slotjes' geplakt. Vervolgens wordt er een draad door de brackets geschoven. De draad zorgt ervoor dat de tanden en kiezen in een mooie boog komen te staan. Soms wordt er ook nog gebruik gemaakt van elastieken om de kaken in de juiste positie te krijgen zodat de boven- en onderkaak zo goed mogelijk op elkaar sluiten. Het is belangrijk dat je je elastieken precies draagt zoals gevraagd wordt.

Een andere vast beugel is de kaakverbreder. Dit is een plastic plaatje dat op de bovenkaak geplakt wordt. In het midden van de beugel, vlak tegen je verhemlte, zit een klein schroefje. Met dat schroefje kan de orthodontist je bovenkaak verbreden en voorkomen dat er blijvende kiezen wegens plaatsgebrek getrokken moeten worden.

Uitneembare beugels
Het voordeel van een uitneembare beugel is tegelijkertijd ook het grootste nadeel: hij is uitneembaar. Fijn, want dit kan makkelijker zijn met eten en tanden poetsen maar het kan wel erg verleidelijk zijn de beugel minder te dragen dan gevraagd wordt. Voor een goed resultaat is het erg belangrijk dat de beugel voldoende wordt gedragen.

Een uitneembare beugel die vaak gebruikt wordt is de activator of Twin-Block, ook wel blokbeugel genoemd. Deze beugel kan de onderkaak harder laten groeien en is goed in het wegwerken van een overbeet.

Daarnaast heb je de headgear, ook wel buitenboordbeugel genoemd, een uitneembare beugel die de kiezen in de bovenkaak naar achteren duwt en de groei van de kaak tegenhoudt. Op deze manier kan een overbeet verdwijnen.

Retentiebeugels
Tanden en kiezen blijven normaal gesproken je hele leven lang in beweging. Ze groeien dus nooit 'vast'. Om het bereikte resultaat vast te houden, moet daarom na afloop van de behandeling een retentiebeugel gedragen worden. Achter de snijtanden in de onder- en bovenkaak wordt een klein draadje geplakt, een zogenaamde draadretainer. De tanden en kiezen in de bovenkaak worden vaak met behulp van een uitneembare retentiebeugel vastgehouden. Dit wordt ook wel een invisible genoemd.

Om het eindresultaat van de beugel vast te houden, adviseert de ortho een retentiebeugel. De tanden en kiezen in de bovenkaak worden met behulp van dit uitneembare retentieplaatje op hun plaats gehouden. Een retentiebeugel wordt ook wel nachtbeugel of invisible genoemd. Zoals de naam al zegt is deze beugel 'onzichtbaar' en valt niet op bij het dragen. Achter de ondersnijtanden wordt altijd een klein draadje geplakt, een zogenaamde draadretainer of C-C-bar.